Dr Joe Dispenza, 1. dio – dojmovi sa seminara

U rujnu sam bio na seminaru Dr Joe Dispenze održanom u okolici Minhena.

Dojmovi su bili toliko pozitivno intenzivni, da sam samom sebi rekao: pričekaj mjesec dana, meditiraj na način koji je on predstavio i onda, jasne glave i staloženog srca napiši par riječi.

I evo me u pisanju.

Dr Joe Dispenza postao je globalno poznat nakon pojavljivanja u filmu “What the bleep do we know?”. Onda sam ga poslušao na YT kanalu u jednom njegovom TED predavanju i sadržaj i način prezentacije me se dojmio, inspirirao i zainteresirao da saznam više o tome što i kako on podučava.

Prvi korak je bio naručivanje njegovih knjiga “Evolve your brain”, “Breaking the habit of being yourself” i “Placebo” (potonja je prevedena na hrvatski i izdana u Planetopiji).

Drugi korak je bio čitanje knjiga, a treći odlazak na seminar.

Gdje početi?

Prvo od njega. Zanimljiv predavač, izuzetan govornik, ogromna energija. Sadržajno jasno, koncizno, sve bitno audio-vizualno. Bio sam osvojen rečenicom: Danas je znanost jezik misticizma. Upravo tako ja razmišljam. Baveći se godinama sportom postalo mi je jasno da nemam nikakav uvid u bilo kakav napredak vezan uz moje meditiranje. Da li ja samo sjedim i ponavljam mantru? Ili napredujem? Ili ne?

U sportu je lako provjeriti napredak, a kako to učiniti na polju vlastite psihe?

Zbog toga me i privukla popularna neurofiziologija. Nakon puno godina bavljenja i studiranja joge, probudio sam se jedno jutro u spoznaji da ne znam ništa o mozgu. Prilično sam dobar u anatomiji, volim biomehaniku i fiziologiju pokreta, ali mozak… enigma za mene. Prva knjiga (“Evolve your brain”) je bila uvod u anatomiju i neurofiziologiju mozga. Pročitavši ju, po prvi put sam imao osjećaj da razumijem kako nešto zaista postoji iza mog čela i između ušiju. Osjećao sam se vrlo zbunjeno u spoznaji da sam tolike godine “razvijao” svijest ne imajući nikakvog pojma o mozgu i kao on funkcionira.

Taj osjećaj zbunjenosti vrlo brzo je ustupio mjesto znatiželji i učenju.

Dr Joe Dispenza, 2. dio – model mozak-tijelo >

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas