Napredak u vježbanju joge

Napredak u vježbanju joge. Govinda - joga u centru Zagreba.

Zadnjih par dana često razmišljam o temi: napredak u vježbanju joge.

Dugi niz godina za mene je to značilo da mogu napraviti neku asanu koja mi je na početku izgledala ne samo nemoguće, nego i nezdravo 🙂

I onda bi ju eventualno savladao i… odmah tražio novi izazov.

Moram sada javno priznati da sam sigurno više od dva desetljeća tako mjerio svoj, a time i tuđi razvoj, odnosno napredak.

Otkako intenzivno podučavam stvari su se promjenile. Prvenstveno u meni. Možda jer sam stariji, možda jer imam tjelesnu konstituciju koja se ne uklapa u ničiju predodžbu kako bi instruktor joge trebao izgledati, a možda i iz razloga o kojima bih volio reći par riječi.

Pitajući svoje vježbače što očekuju od vježbanja i što ih motivira da dođu na jogu, gotovo svi u pravilu kažu: stres i kako se bolje nositi sa njim.

Trebalo mi je neko vrijeme i puno iskustva u radu sa vama, da shvatim da i samo vježbanje može stvarati veliki i nepotreban stres.

Kako izbjeći stres pri vježbanju?

Kao prvo, doživjeti sadašnji trenutak. To znači osjetiti, doživjeti početno, pripremno stanje za neku asanu. Osvijestiti dah i onda dozvoliti da udah ili izdah vode tijelo i da oni određuju brzinu kretanja.

Na taj način već od početka povezujemo različite aspekte našeg bića.

Drugo što preporučam je vježbati percepciju sadašnjeg trenutka. Priznajem da to nije lako, prvenstveno zato što većina nas već u startu doživljava da je krajnji položaj neke asane cilj kojem težimo. A u stvarnosti, put do krajnjeg položaja je isto tako cilj.

Tako i podučavamo ovdje.

Nije mi bitno niti koliko ste stari, koliko kila imate, a pogotovo ne (a to mi svatko ima potrebu naglasiti) koliko ste zakočeni i nefleksibilni.

Bitno mi je jeste li u stanju zatvoriti oči na par trenutaka, čuti svoj dah, učiti povezivati tijelo i disanje. Bitno mi je vidjeti da se trudite biti u trenutku, a ne negdje u budućnosti. I još ako ste u stanju polako napraviti pokret…

E, onda ste za mene napredni vježbač joge. Ili na dobrom putu da to postanete 🙂

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas