Par misli o vegetarijanskoj prehrani

Život me je naučio da su dvije teme posebno osjetljive za baviti se njima čak i u društvu prijatelja, a kamoli javno: religija i prehrana.

U proteklih par dana desilo se nekoliko stvari koje su me ponukale napisati par riječi na tu temu.

Za mene, vegetarijanac je ona osoba koja iz vlastith moralno-etičkih uvjerenja ne jede meso, ribu i/ili jaja. Kada mene pitaju što ne jedem, obično odgovorim: ništa što je ikada moglo vidjeti svoju mamu. I tu priča za mene staje.

Moj izbor hrane ne temelji se na potrebi da jedem zdravo ili zdravije nego drugi. Ja konzumiram i šećer, i čokolade, i razno razne oblike pekarskih proizvoda, kavu iz automata… skoro sam napisao i hektolitre kole, pa sam se sjetio da ju skoro godinu dana više uopće ne pijem. Ali pijem Cocktu. I taj spisak bi se sada mogao nastaviti na daleko i široko, ali da pređem na poantu.

Vegetarijanstvo nije moj oblik zdrave prehrane. To je moj moralno-etički izbor. A kad razmišljam o svom zdravlju, zdravom hranjenju i sličnim temama, onda jedem sve što mislim da će mi pomoći na tom planu, s ograničenjem gore objašnjenog pravila.

Pa da zaključim:

Poznajem vegetarijance (koji su to po mojoj definiciji) , a hrane se grozomorno neuravnoteženo (uljepšani izraz za nezdravo). S druge strane poznajem i ljude koji ne jedu meso, ali nisu vegetarijanci (nemaju nikakav problem pojesti meso ili ribu, no to ne čine jer imaju neke druge razloge za to).

Svakako mislim da zdrava prehrana ima ogroman utjecaj na naše zdravlje i želja mi je da što više ljudi počne razmišljati o tome kako se hrane, uče o osnovama nutricionizma, te da iskoriste velike mogućnosti izbora u prehrani koje imamo danas u odnosu na prije 30 godina.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas