Ronjenje

Ronjenje sa bocama (scuba diving) otkrio sam prošle godine zahvaljujući svom prijatelju, kolegi i dugogodišnjem roniocu, Dariu Miškoviću.

Za vrijeme jednog ljetnog druženja, Dario nam je poklonio tzv. discovery zaron. To je vrsta zarona koja zahtijeva osnovnu pripremu na kopnu i onda se zaroni do 5-6m dubine, čisto da se osjeti čar bivanja pod vodom.

Moja ljubav prema ronjenju rodila se onog trena kada sam zaronio glavu pod površinu mora, udahnuo, izdahnuo i nastavio disati. Ni ne znam kako da opišem taj osjećaj. Ulazak u neku novu, dotada nepoznatu dimenziju bivanja. Od tada nadalje, svaki zaron, svaki trenutak je osjećaj mira, nešto slično što doživljavam meditirajući. Samo u ovom slučaju, oči su otvorene i ja sam svjedokom jednog nevjerovatnog apekta života na ovoj planeti.

Ja nisam tip koji želi zaroniti što dublje, što duže, vidjeti što više različitih oblika života… ne, to nisam ja. Ja želim biti promatrač tog svijeta. Barem je u ovom trenutku tako. Ja isključivo očima dodirujem podmorski svijet. I osjećam se… ne dobro, kada vidim da bilo tko dodiruje, prevrće školjke, morske zvijezde, traži hobotnice prstima… Doslovno se osjećam da prisustvujem nekoj vrsti nasilja.

Ja uživam u osjećaju bivanja u vodi, miru koji vlada tamo, u kontroliranom disanju, promatranju onoga se događa u tijelu, uživam u što mirnijem kretanju. Puno toga me podsjeća na izvođenje asana i pranayame.

Proces ronjenja nije bezazlen. Zahtijeva osnovna znanja o ponašanju plinova pod različitim tlakovima, poznavanje opreme, mjesta zarona… puno toga. Taj pristup mi je također blizak iz joge – poznavanje anatomije, biomehanike pokreta, osnovna fiziologija mišićne aktivnosti i disanja čine svaku asanu, pranayamu ili bilo koju drugu jogijsku tehniku zaokruženiju.

Sjedeći danas na brodu i čekajući povratak na kopno gledao sam površinu mora izbrazdanu valovima. Gledajući površinu, more se doima kao ravna površina, manje ili više aktivna. A u stvarnosti, dolje se skrivaju od našeg pogeda čudesne geološke strukture. Tako je i sa nama ljudima kada promatramo vlastite misli i osjećaje. Većina nas promatra samo aktivnosti na površini nepreglednog mora. A dolje…. nov, neistražen, čudesan svijet. Drugačija pravila vladaju na površini i ispod nje. Proces njihovog opažanja, učenja, primjenjivanja… o da, ja uživam u tome!

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas