Što je za mene joga?

Moje ime je Govind Puri i bit ću Vaš instruktor. Moj prvi susret s jogom bio je u roditeljskom domu kroz knjigu Jasmine Puljo i od samog početka osjećao sam se privučen slikama različitih joga položaja (asana) i opisima kako na ljudsko tijelo i psihu djeluju joga tehnike disanja (pranayama), vježbe koncentracije (dharana) i meditacije (dhyana).

Ozbiljno sam počeo vježbati u proljeće 1987. i do danas nisam prestao.

Joga ima svoje izvorište na Indijskom podkontinentu i jedno od značenja pojma joga je stanje ravnoteže, harmonije između svih aspekata našeg bića u nekom promatranom trenutku (promatrači smo uvijek mi sami).

U svom radu s Vama kao vježbačima ovo gore navedeno je pristup kojeg želim njegovati. Vježbe, tehnike, metode i sve ono što ćemo raditi tijekom zajedničkog vježbanja ima za svrhu osvještavanje kompleksnosti, dubine i bogatstva naše bića – od fizičkog do mentalno-emocionalnog i duhovnog aspekta. Moguće je da netko od Vas zatitra na spominjanje riječi duhovno, pa želim objasniti što taj pojam meni znači: duhovnost je za mene izričaj dubine mog bića kada postavlja pitanja o smislu i važnosti mog bivanja na ovom svijetu, o smislu onoga što radim i kako svijet oko mene djeluje na mene i ja na njega. Neki ljudi odgovore na ta pitanja traže i eventualno nalaze u razlličitim religijama i drugim oblicima organiziranog vjerovanja. Ja nisam takav po prirodi. Probao sam ali nisam našao ono što sam tražio. Stoga poštujem ali ne slijedim.

Volim naglasiti da u svom radu koristim vježbanje tijela kako bi razvijao kognitivne, spoznajne sposobnosti svakog vježbača. To bi u prvom redu bile sposobnost usredotočenja pozornosti na doživljaje unutar vlastitog tijela za vrijeme izvođenja vježbi, razvijanje osjećaja za kretanje vlastitog tijela u prostoru, što će rezultirati poboljšanjem koncentracije i sposobnosti motoričkog učenja i pamćenja.

Još malo o meni osobno iz aspekta bavljenja jogom. Dugi niz godina vježbao sam i učio sustav Joga u svakodnevnom životu kojeg je osmislio Mahamandalešvar Paramhans Swami Mahešvaranand Puriji u čijem ašramu u Indiji sam proveo nekoliko čudesno bogatih i lijepih godina svog života. Imao sam priliku živjeti i učiti u za današnje pojmove “savršenim” uvjetima  direktno od njega i njegovog učitelja, Dharamčakravrati Paramhans Swami Madhavanand Puriji-ja, te od svih joga instruktora iz cijelog svijeta koji su duže ili kraće boravili u ašramu i dijelili svoje znanje sa nama. Za to učenje i sva iskustva sam neizmjerno zahvalan.

Nakon dolaska u Zagreb  iz Indije počinjem i sam podučavati sustav Joge u svakodnevnom životu. Desetljeće i pol podučavanja joge koje je slijedilo obilježilo je stjecanje iskustva i znanja u radu s ljudima, provjeravanja učinkovitosti vježbi i metodoloških pristupa podučavanju, mom intenzivnom bavljenju sportom (triatlon) i studiranjem na Kineziološkom faktultetu u Zagrebu i Splitu. Svi ti i mnogi drugi čimbenici rezultirali su da prestanem podučavati sustav na kojem sam odrastao i počnem to raditi na način na koji se ja osobno osjećam 100% autentičan.

Ja podučavam pristup vježbanju, a ne stil života. Ja sam prvi koji ne živi jogijskim načinom života, što god to značilo.  Ja živim svoj život na način da se razvijam, uživam u njemu, da se radujem stvarima koje me usjećuju a da sam tužan zbog stvari koje me žaloste. Moji životni izbori su plod promišljenih i samoodgovornih odluka. Na tim principima ja i baziram poduku joge. Nauči kako tijelo funkcionira, kako ti to doživljavaš, svjesno doživi svoj racio i srce, nauči ih čuti i razumijeti, poveži ih s onim što osjećaš u tijelu dok podižeš nogu ili ruku ili pritišćeš donji dio leđa u pod. Želim da odeš sa mog sata ne samo sretniji nego kada si došao, nego i sa osjećajem većeg unutarnjeg bogatstva u smislu uvida i iskustava sa samim sobom.

Vježbanje sa mnom je put učenja. Čista rekreacija u smislu neopterećenosti bilo tradicijom ili religijskom baštinom joge s jedne strane i akrobatskih izazova pojedinih joga vježbi s druge strane. Mene to ne zanima, ja to ne vježbam za sebe, a time ja to ne podučavam.

Kao instruktor sam pedantan, usredotočen i strastven u želji da na svakom satu moji vježbači ne samo dobiju najbolje od mene, nego i da dobiju najbolje za sebe.

Osnovne smjernice o načinu izvođenja vježbe

Moje podučavanje karakterizira dominacija auditivnog podučavanja. To znači da u večini slučajeva ja govorim što i kako napraviti. Što je u pravilu zahtijevnije nego da samo pokažem. Iskustvo mi je pokazalo da dugoročno ovaj način daje bolje rezultate.

Nije bitno koliko nego kako. Moj stil se temelji na unutarnjem doživljaju svjesnog izvođenja. S obzirom da je to povezano s koordinacijom kao sposobnošću smislenog kretanja kroz prostor, ako izvodite polagano imat ćete ne samo dobar osjećaj u tijelu nego će dobrobiti doživjeti i vaša psiha.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas