Zašto je odluka o studiranju na kineziološkom fakultetu jedna od najboljih?

Prije nešto više od tri godine počela se rađati ideja o proširivanju mog znanja vezanog za tijelo, pokret, disanje, psihu, emocije… Zahvaljujući Filipu Ujakoviću odlučio sam upisati Stručni studij za izobrazbu trenera, smjer sportske rekreacije, pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Filip je tada započinjao svoj doktorski studij pri KIF-u i na moje pitanje zašto misli da bi to bilo dobro za mene, jednostavno je rekao: vidjet ćeš, proširit će ti se vidici, dobit ćeš puno širu bazu za razumijevanje onoga što sada radiš. Uvjeren sam da sam se rodio sa sposobnošću prepoznati dobru ideju, pogotovo ako dolazi od nekog drugog prema meni i tako sam se i ponio: upisao sam SCIT (Studijski centar za izobrazbu trenera). 

Kada god napravimo neki iskorak u novo u životu, uzdrmaju se ustaljene strukture i obrasci. Velika većina mojih vježbača čuvši što namjeravam reagirala je pitanjem: “Zašto, pa ti to sve već znaš.” ili “Pa ti znaš više od njih tamo!” Zaista ne jednom sam to čuo. Ok, mislio sam u sebi, to je njihov doživljaj onoga što misle o tom fakultetu. No, ništa me nije moglo pripremiti na reakciju diplomiranih kineziologa i aktualnih studenata kineziologije s kojima sam podijelio svoju ideju. Reakcija je bila unisona: to je najgluplji mogući faks za upisati, totalno gubljenje vremena u kojem nećeš naučiti ništa pametno niti korisno, totalno gubljenje vremena i novaca – vidjet ćeš! Kako sam lik koji jako vjeruje svom unutarnjem osjećaju da sam na pravom putu svog razvoja, nisam se dao obeshrabriti niti pokolebati.

Kada bih Filipu prenio što su mi rekli njegovi kolege, on bi odmahnuo glavom i rekao: “Buraz, od svakog faksa čovjek uzme onoliko koliko želi i može. Ja sam siguran da ti nećeš tako misliti kada počneš studirati.” Danas, nakon završenih 5 semestara i sa još jednim ispred sebe, mogu reći slijedeće: “Filipe, bio si potpuno u pravu, hvala ti!” 

Iz uskog i specijaliziranog promatranja tijela, daha, psihe i emocija u transformacijskom procesu izazvanog jogijskim tehnikama i metodama, moj horizont proširio se za 360 stupnjeva. 

Kineziologija je definirana kao interdisciplinarna znanost i to je širina koju sam upoznao. Obrazovni program pruža dovoljno kvalitetne osnove za postavljanje temeljnih znanja i razumijevanja od fiziologije i funkcionalne anatomije, preko sportske medicine i kineziterapije do teorije i metodike sportskog treninga i sportske rekreacije.

Sportska psihologija, sportska pedagogija, sociologija sporta, ekonomika sporta, povijest sporta, statistika i kineziometrija samo su neke od znanstvenih disciplina koje upotpunjuju sliku. 

Vježbači su bili prvi koji su primjetili promjenu u mojem pristupu vođenja vježbi. Svako malo netko bi prišao poslije sata i rekao nešto tipa: “Znaš, ne znam točno što, ali je drugačije… ti si drugačiji… i prije je bilo odlično, ali sada… sada je nekako zaokruženije, potpunije… valjda je to od faksa kojeg studiraš.” 

Valjda. 

Želim vjerovati da je tako jer se upravo tako osjećam.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas