Thai masaža – predavanje

Ovaj put u našem centru terapeut Thai masaže Igor Šehić predstaviti će Thai masažu i svoj rad. Predavanje će se održati u petak, 26. veljače 2016. u 19.30 u našem centru. Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli! Igor Šehić vlastitim riječima: “Ja sam sin, brat, otac i suprug…ja sam učitelj i učenik… ja sam prijatelj.

Strastveni sam hodač, penjač, biciklist, ronioc na dah, vježbač Yoge, učitelj Capoeire i terapeut Thai masaže…

U vrlo ranoj dobi, otvorio sam svoja osjetila i dopustio prirodi da obuzme moj duh… od tada živim malen pod zvijezdama pun znatiželje koja ne poznaje granice.”  Povijest tajlandske masaže

Izvornog imena Nuat Bo-Rarn, tehnika tradicionalne tajlandske masaže, razvijena je prije 2500 godina u sjevernoj Indiji od istaknutog liječnika Jivaka Kumar Bhacca, pratitelja i prijatelja Buddhe. Stoljećima se primjenjivala u narodnoj medicini u prostorima budističkih hramova, a znanje se prenosilo usmenom predajom. 

Prvi zapisi o tehnikama masaže potječu od 1277. godine, a 1832. je osnovano prvo sveučilište, u hramu Wat Pho, nakon što je obnovljen i posebno uređen za ljude koji su željeli naučiti ovu drevnu tehniku iscjeljivanja duha i tijela. 

Kako je došla u Thailand?

Budući da je Thailand lociran duž povijesnog Puta svile, između Indije i Kine, te kako se Budizam širio iz Indije u Kinu kroz Thailand, tako je s njim došla ova vještina iscjeljivanja.

Ona je našla svoj put do jugoistočne Azije, gdje su je stoljećima prakticirali drevni monarsi kao jedan dio njihovog autohtonog medicinskog sustava.

Ljudi Thailanda, znajući da bolest nastaje kao rezultat disbalansa tijela, uma i duha, tražili bi liječenje u njihovim hramovima.

Tradicionalna tajlandska masaža – Thai yoga

Tajlandska masaža je bazirana na temelju 10 najvažnijih energetskih kanala Sen Sib, kojima teče životna energija ili Lom pran. Smatra se da se ti kanali nalaze dva prsta ispod površine kože, a protežu se kroz cijelo tijelo. Od iznimne je važnosti za naše zdravlje da su kanali prohodni i da ne dolazi do zastoja energije, a tehnika tradicionalne tajlandske masaže razvijena je s tim ciljem da otkloni sve energetske blokade. 

Tajlandska masaža je umjetnost dodira u kojoj terapeuti koriste palčeve, dlanove, koljena, laktove i stopala kako bi primatelja doveli u stanje opuštenosti te tako omogućiti protok energije i uspostavu ravnoteže u tijelu. 

Tajlandska masaža je efikasna i ugodna terapeutska tehnika koja u sebi objedinjuje elemente: 

Ayurvede, tradicionalnog Kineskog iscjeljivanja, Yoge, kiropraktike, akupresure i refleksologije a koriste se i odabrana eterična ulja i ekstrakti iz tajlandskih trava, voća i cvijeća. 

Što možete očekivati od tretmana?

U tretmanu Thai yoga masaže, akupresurom se obrađuju energetski meridijani, laganim istezanjima dovodi se primatelja u adekvatne yoga pozicije, mobiliziraju se udovi te se namještaju zglobovi.

Kao opcija, koriste se aromatska ulja za masažu glave i vruće biljne komprese za izrazito bolna područja. Tretman može trajati od 60-150min te obuhvaća čitavo tijelo od stopala do glave.

Pozitivni učinci tradicionalne tajlandske masaže su višestruki:

Tretmanom se inducira duboko stanje opuštenosti koje pak izravno utječe na smanjenje svih vrsta stresa, emotivnih napetosti i bolnih ukočenosti. Povećava se elastičnost i vitalnost čitavog tijela, vrši se korekcija nepravilnog držanja te se uspostavlja prirodna gipkost u kralježnici, zglobovima i mišićima. Pozitivni učinci vidljivi su i kroz područja uravnoteženja tjelesne težine, poremećaja spavanja, detoksikacije, napuhnutosti i probavnih smetnji, socijalnih odnosa i komunikacije itd.

Tradicionalna tajlandska masaža je putovanje kroz koje budimo sva osjetila i postižemo sklad duha i tijela.

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Pridružite nam se danas